Opraving Lancaster in Glabbeek Nov 2016

For Freedom Museum Knokke-Heist helpt bij berging van neergestort oorlogsvliegtuig in Glabbeek

16 november 2016

Het team van het For Freedom Museum Knokke-Heist had in het weekend van 12-13 november 2016 de unieke kans een helpende hand toe  te steken bij de berging van de Avro Lancaster NN 775  in Glabbeek in de omgeving van Leuven. Het neergestorte toestel behoorde tot het RAF 514-de Bomber Command Squadron, met basis in Waterbeach (UK) dat op 5 maart 1945, 2 maanden voor het einde van WO-II, samen met een konvooi van 170 vliegtuigen een bombardement uitvoerde op de benzine-raffinaderijen van Gelsenkirchen (D). Waarschijnlijk is de Lancaster op zijn terugweg door Duitse Falk geraakt geweest en heeft de piloot nog geprobeerd een vliegveld op Belgische bodem (toen reeds bevrijd) te bereiken. Helaas stortte het toestel dezelfde namiddag omstreeks 15 uur neer in een vroegere beekvallei in de gemeente Glabbeek. De 7 bemanningsleden kwamen allen om.  Na de oorlog hebben de Britse bergingsdiensten een schuchtere poging gedaan om het toestel te bergen en werden een aantal lichamen gevonden en begraven op de militaire begraafplaats van Heverlee.

De vereniging Belgian Aviation History Association & Archeology Team (Bahaat), die nauw samenwerkt met het For Freedom Museum Knokke-Heist en daar ook een permanente tentoonstellingsruimte heeft, was samen met  de Planehunters Recovery Team Belgium reeds  geruime tijd betrokken bij de voorbereiding en uitvoering van de berging. Archeoloog Simon Verdegem( auteur van het boek Vlaamse Velden en documentaire op de VRT) stond aan het hoofd van de ploeg archeologen. Een dertigtal leden van deze verenigingen hebben dit weekend in hun vrije tijd de grote taak van berging van dit toch aanzienlijk grote  viermotorig Brits bombardementsvliegtuig volbracht.  4 Britse familieleden van navigator Sydney Smith waren speciaal overgekomen om de berging bij te wonen. Peter Reekmans, enthousiaste burgemeester van Glabbeek was permanent aanwezig en zonder de financiële steun van de gemeente Glabbeek was het project niet mogelijk geweest.

Zondag 13 november 2016 werden de stoffelijke resten van 3 bemanningsleden  in en om de cockpit blootgelegd. Deze zullen in waardigheid en met militaire eer bijgezet worden in het gemeenschappelijk graf van hun voorheen begraven kameraden. Een pluim voor het gemeentebestuur en de bevolking van Glabbeek die met heel veel belangstelling en discretie de  bergingswerken van op afstand volgde. Het is zoals burgervader Reekmans zei :"We zijn het  onze bevrijders van weleer verplicht, een waardige begraafplaats te geven, waar ze eervol kunnen rusten in eeuwigheid".

In het voorjaar van 2017 zullen de brokstukken tentoongesteld worden in Glabbeek. Daarna worden de resten van de Lancaster voor een groot deel overgebracht naar het For Freedom Museum. De overige stukken worden verscheept naar Waterbeach Cambridge in Engeland waar het toestel samen met 169 andere bommenwerpers op 5 maart 1945 opgestegen was.