wassen koppen

Van complete ravage tot ster in het museum

Wassen hoofden die soms in erbarmelijke toestand in het For Freedom Museum toekomen, worden door conservator, Freddy Jones en mannequinstyliste, Jacqueline Bronneberg met monnikengeduld en vakmanschap in ere hersteld. Een tweede leven wacht op hen in het stijlvolle Museum.

Digby Tatham-Warter MC

De exentrieke para majoor Digby Tatham-Warter MC

Major Digby Tatham-Warter MC was de excentrieke para majoor die tijdens de slag om Arnhem met een paraplu rondliep. Naar eigen zeggen had hij een slecht geheugen en kon hij geen wachtwoorden onthouden. Hij was ervan overtuigd dat geen enkele Britse soldaat op hem zou schieten bij het zien van een zo'n typisch Britse item.

Hij werd krijgsgevangen genomen maar kon ontkomen. Hij organiseerde een ontsnappingsnetwerk waardoor een honderdtal Britse para's de Rijn konden oversteken. Hiervoor werd hij met de Military Cross (MC) onderscheiden.

De pop is een eerbetoon aan de 'Red Devils' die in september 1944 een ongelijke strijd hebben gevoerd tegen o.a. elementen van twee Duitse tankdivisies. Dient gezegd dat de Duitsers zeer edelmoedig zijn opgetreden t.a.v. de Britse gewonden.

De Nederlandse burgers hadden het spijtig genoeg niet zo goed met de bezetters. Harry Carlisle is de naam van het fictieve personage die in de film 'a bridge Too far' eigenlijk naast Tatham-Warter ook de al even legendarische kapitein Mackay vertolkte. Toen een Duitse tolk kwam spreken omtrent de overgavecondities riep Mackay 'sorry NO facilities Old boy! We hebben geen plaats om jullie allemaal onder te brengen...'

Van Britse humor gesproken...

Overstroming Ramskapelle 1944

Laat niets verloren gaan!

Hebt u nog uniformen, hoofddeksels, insignes of decoraties, uitrustingsstukken, documenten, boeken of foto’s, kortom alles wat met de twee wereldoorlogen te maken heeft, laat die aub geen roemloze dood sterven op een vuilnisbelt.

Contacteer ons als U items wilt schenken, ruilen of verkopen.

Zo blijven die als stille getuigen van slechte, maar niet te vergeten jaren voor komende generaties te bezichtigen.

Unieke foto’s/documenten van de Zwinregio kunnen wij ook inscannen mocht u die liever behouden.

Wassen poppen

Faces

De presentatie van een uniform valt of staat met de afwerking van een pop.  Mede-conservator Freddy Jones is dan ook zeer selectief in zijn koppenkeuze.

De meeste mannequinhoofden werden in de jaren twintig/dertig uit was vervaardigd.  Velen van hen hebben glazen ogen en ingeplant haar wat hen een unieke uitstraling geeft.  Dertig jaar verzamelen resulteerde in een 100 tal van deze creaties.                                                                                                      

Mooie, kwalitatieve koppen zijn tegenwoordig schaars.  Bovendien zijn ze zeer fragiel.   Gelukkig heeft het museum een poppendokter in huis. 

‘Was’ herstel je met ‘was’.  Herstellingen van oren en neus gebeuren door druppelsgewijze vloeibare was aan te brengen en vervolgens met een koffielepel, fijne mesjes en vooral de warmte van de handen als het ware een oor of neus te boetseren.

Contacteer ons meteen mocht u oude wassen of gipsen koppen hebben die u wenst te schenken, ruilen of verkopen.  Ze mogen beschadigd zijn.  Wij gaan ze met monnikengeduld herstellen en hun een plaatsje bezorgen in het museum waardoor ze weer gaan schitteren.